Thursday, December 30, 2010

Super Setting dalam Windows 7

Assalamualaikum. Hari ini saya akan kongsi satu lagi kelebihan dalam Windows 7.


Windows 7 mempunyai banyak hidden feature yang membolehkan users mengakses keseluruhan control dalam perisian ini hanya melalui satu klik.

Dengan mencipta satu folder yang mengandungi beberapa kod, user akan mempunyai satu file dimana segala setting yang berkaitan telah dikumpulkan di situ. daripada menukar wallpaper sehinggala untuk membuat partition baru dalam hard disk anda.

Cara ini juga sesuai untuk pengguna windows vista tetapi hanya untuk vista 32 bit.. beberapa komen mengatakan ianya tidak sesuai dalam vista 64 bit.

Tanpa membuang masa lagi, users hanya perlu create new folder dan rename folder tersebut dengan perkara di bawah:

SuperSetting.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Setelah selesai,'icon folder tersebut akan bertukar mirip icon control panel. apabila anda membukanye, anda akan dapati banyak option. Ini adalah satu tips untuk anda mengenal lagi komputer anda dengan lebih mendalam.

Selamat Mencuba kawan-kawan.

Wednesday, December 1, 2010

Papago X5 Untuk Android

Salamualaikum para pembaca..
  Dalam dunia globalisasi yang kaya dengan teknologi ini, GPS atau Global Positioning System sudah semestinya sebati dengan hidup kita.. tidak perlu rasanya untuk saya mencritakan kegunaannya..

 Banyak GPS yang sudah ada di pasaran  seperti Garmin dan Papago tetapi adakah ianya boleh di gunakan di telefon bimbit kita??

 Hampir kesemua Smartphone pada hari ini telah dilengkapi dengan sistem GPS ini. Untuk smartphone yang menggunakan platform windows mobile mereka boleh menggunakan sistem GPS seperti Garmin.

   Bagi yang menggunakan platform ANDROID seperti saya, kini anda juga berpeluang menggunakan sistem GPS yang menawarkan perkhidmatan lebih kurang sama atau lebih dan yang pasti adalah percuma..

Hanya ikut beberapa langkah dan sistem GPS PAPAGO X5 siap sedia dalam android anda.

Currently baru sahaja selesai exam arab.. perghh.. mantopp

Saturday, November 27, 2010

How to unlock PDF files??

       Assalamualaikum semua.. post kali ini tentang masalah fail pdf yang telah di lock kan.. Kebanyakan fail pdf di nternet kebiasaannya telah di "lock" untuk menjaga copright mereka.. Tetapi ini menjadi suatu masalah kepada kita untuk mencetak maklumat-maklumat yang terkandung dalam fail tersebut.


Oleh yang demikian, saya mengsyorkan para pengunjung utk melayari laman web dengan klik pada link di bawah ini..

Anda hanya perlu klik butang 'Browse' untuk memilih fail untuk dibuka dan seterusnya klik pada 'Unlock File'.
Mudah bukan? semoga berjaya..

Tuesday, November 23, 2010

Pembaziran elektrik tanpa kita sedari!!!

Sedar atau tidak, hampir setiap hari kita telah membuat suatu pembaziran yang amat besar.. Mungkin kawan-kawan tidak sedar bahawa peralatan elektrik di tempat kita masih menggunakan elektrik walaupon telah dimatikan suis.
video 
Satu kajian dari University of Southern CaliforniaĆ¢€™s Energy Institute mengatakan sekitar 5-10 % rata rata rumah membuat pembaziran tenaga elektrik secara percuma (dalam mod standby). Setiap isi rumah terus membayar tenaga yang tidak digunakan hingga 130 dollar setiap tahunnya. Bahkan ada kemungkinan pemakaian elektrik yang tidak digunakan lebih besar dibandingkan pemakaian purata seseorang setiap hari.

Laporan Department of Energy mengatakan beberapa alatan elektronik tertinggi pembaziran elektrik.

TV Plasma $165 ,
Cable Box $10,33,
Tv jenis CRT $5,16
Kotak Astro $
dan VCR $3.10 setiap tahunnya
Adaptor handphone $1.99
Desktop Computer: $6.20
Laptop (fully charged): $2.06
LCD Computer Monitor: $1.03
Wireless Router: $4.13
DSL Modem: $5.16
External USB Hard Drive: $2.06
Computer Speaker System: $5.16
Inkjet Printer: $4.28
DVD Player: $3.60
Powered Subwoofer: $15.50
Microwave Oven: $2.48
DVR menghabiskan $27.9,
Radio stereo $41.34 setiap tahun.

Secara total penduduk dunia membuang tenaga tanpa disedari, dan menjadi penghasil 1 peratus polusi dari gas karbon dioksida hanya untuk hal yang tidak perlu.

Untuk penjimatan caranya sangat mudah, biasakan mencabut kabel power elektrik dari soket plug selepas selesai penggunaan. Atau tambahan switch utama untuk power bila tidak ingin selalu mencabut plug power.

Wednesday, November 17, 2010

The user profile service failed the logon. User profile cannot be loaded??

Anda hadapi masalah ini? mari kita selesaikan.

Jika anda mempunyai administrator account yang lain, sila teruskan pada langkah ke 7 selepas log on account ter sebut.
Walaubagaimanapun, jika terdapat hanya satu account sahaja teruskan daripada langkah yang pertama.

  1. Restart komputer dan tekan F8 berulangkali sehingga anda mendapat menu-like screen.
  2. Highlight dan enter pada Safe Mode with Command Prompt. cuba logging pada mode tersebut. kalau tidak berjaya teruskan pada step 17.
  3. Apabila command prompt keluar, taip: net user administrator password/active:yes (password terserah pada anda)
  4. Kemudian anda akan mendapat "The command completed successfully", restart komputer dengan taip shutdown -r.
  5. Ulang semula langkah pertama dan pilih Safe Mode.
  6. Masuk sebagai Administrator dengan password yang telah dipilih di langkah 3.
  7. tekan (windows logo)+R
  8. Taip Regedit.
  9. Cari HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList
  10. Pada bahagian kiri, cari file yang bermula dengan S-1-5... berakhir dengan .BAK; pergi ke langkah 15 jika tidak jumpa.
  11. Klik kanan pada fail tersebut dan klik Rename. tukarkan .BAK kepada .BK
  12. Klik kanan pada fail yang mempunyai nama yang sama dan rename tambah .BAK
  13. Pada fail yang pertama tadi, delete .BK
  14. Setelah anda rename fail-fail tadi, sepatutnya komputer anda telah pulih.
  15. Jika tidak menjumpai .BAK cuba ini: open Windows Explorer dan cari C:\Users\Default\AppData\Local\Application Data
  16. Kemudian, delete other application data below one you're on. Masalah selesai.
  17. Kalau tidak boleh masuk kpd safe mood,  pilih "Repair Your Computer" dan ikut arahan
  18. Teruskan kepada Step 3.
Untuk disablekan administrator account, taip ini dalam command prompt: net user administrator/active:no

Jika tidak berjaya juga, formatlah sebagai pilihan terakhir..
Harap ini dapat membantu kawan-kawan.

Saturday, November 13, 2010

Jom kito buek komputer!!!

AMARAN: Segala kerja-kerja pembikinan hendak la di lakukan secara offline.. jgn pasang pada plug elektrik

Kenapa perlu buat semua nih? buang masa je.. bek anta terus kedaii.. selesai masalah..huh.. Mesti ramai yang berpendapat sebegini namun ingatla wahai kawan2 kalau kita buat sendiri kita boleh berjimat sehingga 50%  wang kita!!.. nak ke tanak??? Selain itu kita juga boleh pilih spec2 yang kita mahu dan ini menjamin prestasi komputer kita..




  • Pertamanye, sediakan ATX casing seperti ini:








    1. Skru kan motherboard pada casing ini. pasangkan juga pelbagai aksesori lain seperti:








    2. Kemudian, pasangkan cip processor/CPU pada tempatnye.. pastikan CPU berada dalam kedudukan yang betul. sempurnakan semua wayar2..








    3. selepas itu, pasangkan kipas CPU.. kuncikan kipas tersebut pada CPU dan sambungkan wayarnye pada motherboard..








    4. Komponen seterusnye adalah power supply, kuncikan di dalam casing dan sambungkan pada port2 yang bersesuaian..








    5. Tidak dilupakan pastikan Kad RAM di pasang di tempatnye.. pastikan RAM dalam kedudukan yang tepat lalu tekan hujung RAM sehingga ianye terkunci sendiri.








    6. Akhirnya, setting sistem BIOS semasa dalam DOS ( kebiasaanye F2 )






    7. Install OS yang dikehendaki dan itu sahaja.. SELESAI.. ANDA BERJAYA!!




    8. P/S: Ini hanyalah basic pemasangan komputer.. Untuk maklumat lebih detail sila rujuk kpd manual pemasangan yang disediakan semasa membeli komponen2 komputer

      Tuesday, November 9, 2010

      Introduction

      Assalamualaikum w.b.t.
      Nama saya Muhammad Firdaus. seperti yang dapat lihat, inilah blog saya.. Blog ini bukan untuk meluahkan perasaan, tetapi hanyalah untuk berkongsi ilmu2 yang bermanfaat, insyaAllah.. 
      Aku bukanlah pandai untuk berkata-kata tetapi ak ingin menceritakan ape yang aku tahu.. nanti tinggal dalam otak ni saja tak berguna jugak.. kan??hehe

      Elok juga ak perkenalkan diri.. namaku Muhammad Firdaus.. anak kedua dalam 5 adik beradik.. lahir di SEREMBAN. pendidikan awal di tabika Perpaduan TAMAN TASIK JAYA. sekolah rendah di SK TAMAN TASIK JAYA. Sekolah menengah di SMKA SHAMS, SEREMBAN. sekarang pula, di Universiti di NEGERI SEMBILAN.. bila diperhatikan balik, memang duniaku masih belum luas.. hanyalah sekitar Negeri Sembilan.. takpa2.. kampung Den jugak noghori nih.. Abah org utara omak pulak org noghori.. dapat la den ni hah.

      Tentu ade yang tertanye-tanye.. Kenape Diamond Galaxy? why? sebab ape?haha.. Jawapannye, Diamond tu model hp pertama yang aku beli sendiri, HTC Touch Diamond.. dan Galaxy tu pula adalah hp yg digunakan sekarang. hadiah drp makcik ku. moga murah rezeki dia.. P/S: HTC tu ade je lg.ahaha .. k la.. nak setelkan arab ni kejap.. jumpa lgi nanti